Placuszki kapuściane – Kiedy zrobiłam je pierwszy raz, zachwytom nie było końca

Świetna alternatywa dla naleśników i placków ziemniaczanych. Placuszki kapuściane, zrobisz szybko i bez żadnych problemów oraz z minimalnego zestawu, łatwo dostępnych produktów. Są pyszne zarówno jako samodzielne danie lub polane delikatnym, aromatycznym, ulubionym sosem. Spróbuj i przekonaj się sama!

SKŁADNIKI:
  • ¼ główki białej kapusty,
  • 4 łyżki mąki,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 2 jajka,
  • 1 mała cebulka,
  • 100 g tartego sera żółtego,
  • cząber,
  • sól, pieprz,
  • słodka papryka,
  • olej do smażenia.
PRZYGOTOWANIE:

1. Białą kapustę drobno poszatkuj, posól i odstaw na kilka minut. Obraną cebulkę, pokrój w drobną kosteczkę.

2. Jajka ubij ze śmietaną, dodaj przesianą mąkę,starty na tarce o grubych oczkach ser, cebulę i przyprawy.

3. Kapustę wyciśnij z solą i wymieszaj z pozostałymi składnikami.

4. Smaż placuszki na rozgrzanej patelni z olejem, po obu stronach na złoty kolor. Smacznego!

error: Content is protected !!