Kiedy tylko mojej babci zabrakło, postanowiłam kontynuować tradycję rodzinną i zaczęłam piec mannik sama na każdą okazję, aby uczcić jej pamięć.
Tak jest też do dziś, ponieważ mannik to proste i szybkie ciasto, które jest pyszne i do dziś nie przestaje zaskakiwać również moich gości. Do dzieła!
1. W wygodnej misce, ubij jajka z cukrem, dodaj śmietanę i masło, dokładnie wszystko wymieszaj.
2. W osobnej misce, wymieszaj kaszę mannę z mąką, dodaj roztrzepane jajka, sodę zgaszoną w 1/2 łyżeczki octu. Wymieszaj i połącz zawartość obu misek. Mieszaj, aż uzyskasz jednolitą, gładką masę.
3. Formę do pieczenia, wyłóż papierem do pieczenia, wysmaruj masłem i posyp kaszą manną.
4. Piecz ciasto w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, przez 30–40 minut. Stopień gotowości sprawdzaj z pomocą drewnianego patyczka lub wykałaczki. Gotowe!