Mannik na śmietanie – To ciasto doskonale pamiętam z dzieciństwa. Piekę go często od wielu lat.

Niewielu z nas wie, że kasza manna jest świetnym składnikiem pysznego i szybkiego ciasta, którego smak pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Bardzo często towarzyszył nam podczas wizyt u mojej ukochanej babci.

Kiedy tylko mojej babci zabrakło, postanowiłam kontynuować tradycję rodzinną i zaczęłam piec mannik sama na każdą okazję, aby uczcić jej pamięć.

Tak jest też do dziś, ponieważ mannik to proste i szybkie ciasto, które jest pyszne i do dziś nie przestaje zaskakiwać również moich gości. Do dzieła!

SKŁADNIKI:
  • 120 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka octu
PRZYGOTOWANIE:

1. W wygodnej misce, ubij jajka z cukrem, dodaj śmietanę i masło, dokładnie wszystko wymieszaj.

2. W osobnej misce, wymieszaj kaszę mannę z mąką, dodaj roztrzepane jajka, sodę zgaszoną w 1/2 łyżeczki octu. Wymieszaj i połącz zawartość obu misek. Mieszaj, aż uzyskasz jednolitą, gładką masę.

3. Formę do pieczenia, wyłóż papierem do pieczenia, wysmaruj masłem i posyp kaszą manną.

4. Piecz ciasto w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, przez 30–40 minut. Stopień gotowości sprawdzaj z pomocą drewnianego patyczka lub wykałaczki. Gotowe!

Pamiętaj, że mannika możesz również dowolnie modyfikować, według własnego gustu, dodając np. suszone owoce, orzechy, rodzynki oraz mrożone lub świeże owoce. W każdej wersji smakuje wyśmienicie, a obok niego nikt nie przejdzie obojętny. Smacznego!

 

error: Content is protected !!