Uśmiech Teściowej- proste ciasto, które skrada serca

Trudno powiedzieć ze stuprocentową pewnością, dlaczego to pyszne i niezwykle łatwe w przygotowaniu ciasto, zyskało nazwę „Uśmiech Teściowej”. Pewne natomiast jest, że wywoła uśmiech na twarzy całej rodziny i wszystkich gości. Jeśli więc obawiasz się niezapowiedzianej rodzinnej wizyty albo na wieczór wpaść mają znajomi, możesz mieć pewność, że tym prostym wypiekiem dla największych kuchennych amatorów skradniesz ich serca. Słodkie jabłka i masa budyniowa ukryte pod kruchym ciastem to doskonały pomysł na podwieczorek lub dodatek do kawy czy herbaty.

 

SKŁADNIKI:
  • 3 szklanki pszennej mąki tortowej T-450
  • 3/4 szklanki cukru pudru + cukier puder do posypania
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • kostka zimnego masła (200 g)
  • 1 jajko klasy M
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 3 szklanki mleka
  • 2 opakowania budyniu (waniliowego lub śmietankowego)
  • 1 kg słodkich, ale niezbyt soczystych jabłek
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka bułki tartej
  • odrobina soku z cytrynu

 

 

PRZYGOTOWANIE:

Jabłka umyj, obierz, pokrój w ósemki, wytnij gniazda nasienne, zalej w misce zimną wodą z dodatkiem kilku kropli soku z cytryny, aby nie ściemniały. Na stolnicę przesiej mąkę. Masło pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posiekaj wraz z mąką i łyżeczką proszku do pieczenia. Jajko, 2 żółtka i 2 łyżki śmietany roztrzep delikatnie widelcem w małej miseczce. Jednolitą masę dolej do ciasta i zagnieć wszystko szybkimi ruchami. Ciasto podziel na dwie równe części, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum pół godziny.

Formę do ciasta o wymiarach ok. 36 × 25 cm posmaruj odrobiną masła lub innego tłuszczu i posyp równomiernie bułką tartą. Połowę ciasta rozwałkuj i wyłóż nim blachę, ponakłuwaj widelcem. Jabłka wyjmij z wody, odsącz na ręczniku kuchennym, ułóż na cieście. Możesz oprószyć ulubionymi przyprawami do szarlotki np. cynamonem, by ciastu nadać jeszcze lepszego smaku.

Do większego kubeczka lub miseczki wlej około pół szklanki chłodnego mleka. Wsyp proszki budyniowe i dokładnie wymieszaj tak, by nie pozostały żadne grudki. Jeśli budynie są niesłodzone, dosyp cukru zgodnie z instrukcją na opakowaniu i również wymieszaj dokładnie do rozpuszczenia się cukru. Pozostałe mleko ustaw na małym ogniu i powoli podgrzewaj aż do wrzenia, uważając, aby się nie przypaliło. Gdy mleko się zagotuje, dolej wymieszane budynie i dalej gotuj, mieszając. Gotową, gorącą masę budyniową wylej na jabłka. Całość przykryj drugą połową rozwałkowanego ciasta.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, wstaw ciasto i piecz przez około 45 minut. Jeśli zbyt szybko zacznie się rumienić, możesz je przykryć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Po ostudzeniu wyjmij z foremki i posyp cukrem pudrem, który zmieszać możesz z odrobiną cynamonu.

Smacznego!

 

Podoba Ci się ten przepis? Podziel się na facebooku!
[fb_button]

 

error: Content is protected !!