Sernik w japońskim stylu – Tylko trzy składniki i trzy etapy pieczenia

Muszę przyznać, że to najłatwiejszy i najsmaczniejszy sernik, jaki można wykonać z zaledwie 3 składników.

Odkąd przygotowałam go po raz pierwszy, piekę go bardzo często, ponieważ w moim domu został okrzyknięty mianem najlepszego…  Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI: (na 4 osoby):
  • 3 jajka
  • 120 g białej czekolady
  • 120 g serka śmietankowego

 

 

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Oddziel żółtka od białek, białka w większej misce wstaw do lodówki.

2. Przygotuj pasek papieru do pieczenia, który umieścisz na ściance okrągłej formy o wymiarach ok. 20 cm x 50 cm.

3. Białą czekoladę najpierw rozdrobnij, a następnie roztop w wodnej kąpieli.

 

4. Schłodzone wcześniej białka jajek ubij mikserem na gęstą białą pianę.

5. 120 g serka śmietankowego, dodaj do roztopionej czekolady i dobrze wymieszaj.

6. Teraz dodaj trzy żółtka i ponownie wymieszaj, do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.

 

7. Stopniowo w 3 porcjach, dodawaj ubitą pianę z białek i mieszaj masę trzepaczką.

8. Wysmaruj formę, oraz pasek papieru na ściance masłem.

9. Wlej ciasto do formy i delikatnie stuknij formą płasko o blat, aby uniknąć powstania pęcherzyków powietrza w cieście.

 

10. Piecz sernik w piekarniku, rozgrzanym do 170 stopni C przez 15 minut, potem w 160°C przez 15 minut, a następnie całkowicie wyłącz piekarnik i zostaw w nim sernik na kolejne 15 minut.

11. Po tym czasie wyjmij go z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.

12. Przed podaniem pysznego sernika w stylu japońskim, posyp go cukrem pudrem. Gotowe.

 

 

Sposób jego przygotowania, przypomina nieco suflet, więc zapewniam, że jego kremowy, delikatny i wyjątkowy smak, na długo zostanie w pamięci Twojej i Twoich bliskich. Smacznego!

 

Podoba Ci się ten przepis? Podziel się na facebooku!
[fb_button]

 

error: Content is protected !!