Mąkę przesiej do miski, posól i wymieszaj.
Rozgnieć świeże drożdże i dodaj do ziemniaków, wsyp cukier, wlej część letniej wody – ilość wody jest tylko orientacyjna, zależy od jakości mąki, jaką ilości wody jest ona w stanie wchłonąć. Odstaw na około 15 minut.
Po tym czasie zacznij delikatnie mieszać drożdże z mąką z dodatkiem octu i oleju. Dodaj kminek, dłońmi wyrób gładkie półmiękkie, elastyczne ciasto.
Wierzch i spód posyp mąką, przykryj ciasto czystą szmatką i odstaw na około 1 godzinę. Ciasto przełóż posypanymi mąką dłońmi na posypaną mąką deskę i lekko uformuj z niego okrągły bochenek.
Delikatnie ułóż go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypanym mąką i odstaw na kolejne 15 minut.
Piecz w piekarniku przez pierwsze 10 minut na funkcji gór+dół z termoobiegiem w temperaturze 225 st.C i 50 minut w temperaturze 190 st.C.
Smacznego!